Mitt förlag

Det är verkligen ett enmansföretag. Kanske är det också ett enboksföretag. Varför i hela fridens namn registrerar man överhuvudtaget ett eget förlag när det finns så många redan som kan ge ut en bok man skrivit?! För mig var det självklart att ge ut boken i eget förlag. Jag hade skickat runt mitt manus till flera större förlag, samt några halvstora och några riktigt små. Jag fick massor av bra kritik men ingen vågade ge ut boken. Motiveringen var att det är ett tungt ämne, och tunga ämnen lockar inte om det inte är ett känt namn. Så här skrev några av förlagen till mig i samband med refuseringen av mitt manus:


Ett förlag skrev: "Det är få texter som kommer in till oss som gör ett sådant starkt intryck som din. Vi fann den mycket gripande och du förmedlar mycket väl den känsla av vanmakt man som förälder känner när man inte har möjlighet att hjälpa sitt barn." Ett annat förlag uttryckte att "det är en bitvis gripande och hjärtskärande berättelse om kärleken mellan två människor, samhällets oförmåga att hjälpa svårt psykiskt sjuka och den hopplöshet som alltmer griper omkring sig så att slutet, hur smärtsamt det än är för de närstående, ändå också bär med sig en lättnad över att ingen längre behöver lida". Redaktören på ett tredje förlag skrev: "Jag blev väldigt berörd. Boken är välskriven och väldisponerad. Du lyckas skildra vad du och din son har genomlevt med stark inlevelse utan att för den skull bli allt för personlig, vilket kan vara väldigt svårt när man skriver om självupplevda händelser".


Bokens titel är "Din värld är inte min värld" vilket är en rad ur dikterna som jag skrev till min son. Så upplevde vi det också. Min son kände ett utanförskap redan som liten, då han kände sig "annorlunda" mot alla andra. Han jämförde sig med andra och kunde se att hans inre känsloliv fungerade på ett helt annorlunda sätt än hos alla andra. Han jämförde sig med mig och hade svårt att hitta likheter i hur vi fungerade och hanterade situationer och oss själva. Han hade ett inre känslokaos som ingen annan nådde in i, kanske inte ens han själv. När han var elva år provade han hasch. För första gången upplevde han ett tillstånd han aldrig tidigare upplevt. Så bra hade han aldrig mått. Han kände ett lugn och en harmoni som han förstod att vi andra ofta hade kontakt med. Det var första gången som han någonsin fick tillträde till "vår" värld. Han ville dit igen. Han ville leva där med oss. Så blev det inte. Han fortsatte med amfetamin som också blev hans huvuddrog genom åren. Drogerna skapade bara ett större avstånd, mellan oss två och mellan honom och resten av världen. Drogernas värld är i sanning en värld där jag inte hör hemma, och en värld som är så hemsk att jag inte kan eller vill acceptera dess regler och normer. För mig var drogernas värld lika främmande som ett liv på en annan planet. Vi kom att leva i olika världar, och det var en sorg vi delade.

 

I juli 2006 gav jag ut min bok för första gången, i A5-format. Den fick ett fint gensvar, trots en del nybörjarfel. Jag fick förfrågningar från privatpersoner, från psykiatrin, svenska kyrkan och några bibliotek bland andra. I november 2006 berättade Åsa Moberg om min bok i Femina samt berättade även och visade upp boken i direktsändning i SVT24 och TV2. Jag fick också en förfrågan att berätta min historia på en temadag om suicid och sorg i mars 2007. Och det gjorde jag. Jag berättade om min son och vår kamp inför 625 personer, vilket blev mycket uppskattat. Jag har också varit ute och berättat min lifestory i flera olika sammanhang och upplevt varje gång att det har varit uppskattat, givande och lärorikt för mina åhörare.

I februari 2007 tryckte jag upp en andra utgåva av min bok, "Din värld är inte min värld". Denna gång i pocketformat 110*178 mm, och naturligtvis med alla nybörjarfel åtgärdade. Dessutom är den kompletterad med min sons läkares intryck och reflektioner, samt ett avsnitt om de första två åren av sorg som har gått och hur jag har hanterat det. För mig är det viktigt att förmedla att man kan gå igenom så många år med oro och kamp för att sedan slutligen förlora allt man kämpat för och ändå leva vidare och kunna LEVA ETT GOTT LIV EFTERÅT.


Pocketutgåvan från 2007 har ISBN-nummer: 978-91-976088-1-7.

I oktober 2019 gav Förlag Saga Egmont ut boken som e-bok med ISBN: 978-87-262370-2-3.

I mars 2022 gav Vibery Audiobooks ut boken som ljudbok med ISBN: 978-91-896051-3-8