Startsida

Mitt förlag

Ronny Mikael

Bokomslag

Dikter ur boken

Mer om mig

Livsfilosofi

RK/HV

Nära Till Hands

Massagemetoder

Kuriosa

Goda råd

Nyttiga länkar

 

Monicas lästips:

 

 

Bok om ansiktsblindhet:

"Vem var det där" av Görel Kristina Näslund

ISBN: 978-91-631827-9-2 Förlag: Kärnhuset

En angelägen bok om ett okänt och osynligt handikapp; prosopagnosi. Görel Kristina för ett populärvetenskapligt resonemang kring handikappet och exemplifierar med kända och okända människors upplevelser och erfarenheter av sitt handikapp. Trots att handikappet inte är tabubelagt så lider många av det onödigt mycket, dels på grund av andras (och egen) okunskap och dels då sociala normer föreskriver olika beteenden för igenkännanden i olika situationer. Att ha prosopagnosi kan för många innebära en osäkerhetskänsla angående den egna sociala kompetensen.

 

 

Bok om Asperger:

"Aspergers syndrom - har jag verkligen det?" av Gunnel Norrö

ISBN: 978-91-975365-7-8 Förlag: Intermedia Books

En bok som ger många AHA-upplevelser! Gunnel beskriver sina egna erfarenheter och lärdomar med mycket självdistans och humor. Egentligen borde den finnas i alla hem, för den ger insikter i hur olika vi tänker och fungerar allihopa, med eller utan handikapp. Jag rekommenderar den särskilt till alla som känner sig annorlunda och självklart  till dem som funderar på om de kanske har Aspergers syndrom.

 

 

Sveriges Likas Lag

ISBN: 978-91-85535-02-6  Förlag: Kalla Kulor

Jag läste nyligen Michael Lundhs bok "Sveriges likas lag". Den har några år på nacken och mycket har säkert förändrats (får man hoppas), men hans beskrivning av hur polisväsendet fungerar är skrämmande. Likaså beskriver han hur den respekt och beundran som Polishögskolans adepter känner för sina äldre kollegor systematiskt utnyttjas i något som mer eller mindre liknar hjärntvätt. Adepterna skolas till snaggade hårdföra poliser som ska "ta bort buset" från gatorna. När han bestämmer sig för att bli en polis som arbetar nära människorna och i dialog, istället för att vara den militante, snaggade och råa polisen som höll buset på plats, blir han utfryst av sina arbetskamrater och hela poliskåren. Medan Michael och hans kollegor kämpar om korvören till sin budget för att kunna arbeta preventivt med ungdomar och ha ett nära samarbete med minoritetsgrupper i samhället, läggs de stora pengarna på insatser som lyfter fram den polisiära ordningsmakten.

 

Det spelar ingen roll hur många år boken är. Den lyfter fram ett strukturellt samhällsproblem. Många gånger tänkte jag när jag läste den, på alla de tillfällen som jag mött medmänskliga poliser med ett hjärta och ett leende på repertoaren. Jag hade inte en aning då vilken kamp de förde, men för mig var de skillnad mellan liv och död. De tog min oro och min sons situation på allvar utan att vara fördömande, och de bemötte mig med största respekt och hjälpsamhet.

Läs boken, den ger många aha-upplevelser!

 

 

Bok om sorg och tröst

"FINNES: SORG, SÖKES: TRÖST" av Linn Greaker

ISBN: 978-91-975675-4-1  Förlag: Habibi

Den här boken ramlade jag på när jag var på bokmässan i Göteborg. Förlaget som gett ut boken är ett litet förlag som drivs av en handfull eldsjälar som vill ge ut litteratur som berör och som är annorlunda. Det kan man verkligen säga att den här boken är. Det är en liten och mycket lättläst bok om sorg som främst riktar sig till ungdomar. Jag tycker dock själv att alla har behållning av den, oavsett ålder. I boken får ett flertal unga människor komma till tals och öppenhjärtligt berätta hur de upplevde en nära anhörigs bortgång och hur deras sorgeprocess sett ut samt tankar om döden som det har väckt. Det bästa med boken är att dessa unga människor beskriver dråpliga situationer och situationer med mycket skratt och glädje mitt i all sorg. Precis så som sorg är för oss alla. En bok som beskriver verkligheten precis som den är, och därmed också fungerar som en tankeställare för alla dem som är rädda för sorg eller som tror att sorg bara är nattsvart och ledsamt. En liten bok om något stort som jag definitivt rekommenderar.
 
Bok om medberoende
"VARULVSVALSEN" av Sigge Eklund
ISBN: 978-91-0-011625-5  Förlag: Albert Bonnier förlag (Bonnier pocket)

En roman om f d narkomanen Rebecka, 23 år, som tar ett återfall efter 4 års nykterhet, och hur hennes närmaste familjemedlemmar reagerar och agerar i kampen om att få Rebecka tillbaka till livet.

Det här är en bok som beskriver dels hur hårt grepp narkotikan kan ha om missbrukaren, dels hur alla närstående dras in i den vansinniga värld som är missbrukarens med kaos, maktlöshet och utanförskap. Det är kollisioner mellan känsla och förnuft, förhoppning och vanmakt, kärlek och ilska. Även om man som läsare aldrig haft insyn i den vansinneskarusell som ett drogmissbruk utgör för både missbrukaren och dennes närstående, är det väldigt lätt att sätta sig in i och förstå de processer som styr.

Vi får följa den höggravida systern som har en oerhörd drivkraft i kampen om att få Rebecka tillbaka, systerns sambo som söker hjälp hos och har kontakterna med socialtjänsten, avgiftningen, NA (anonyma narkomaner) med flera, mamman som så gärna vill tro på allt Rebecka säger, plus ytterligare en syster och bror som förhåller sig mer avvaktande men som ändå finns där när det verkligen behövs. Där finns också pappan till Rebeckas lilla barn som nu får ta hand om sonen helt på egen hand.

Alla tappar greppet om verkligheten, så som den tedde sig innan Rebecka tog återfallet. De lever ett liv där de inte kan planera något. Rebeckas mående styr hela tiden, och varje chans de får att försöka få med sig Rebecka ur drogernas klor är en hektisk kamp mellan dem och myndigheter, kaos och vardagsliv med barn och jobb, hopp och förtvivlan. Helt plötsligt blir allt de gör en balansgång.

De försöker få socialtjänsten att ta Rebeckas situation på allvar, men socialtjänsten är inte benägen att samverka, då de kräver att Rebecka ska sluta på frivillig väg. Tvång är något som man tar till som en sista utväg. I boken beskrivs också hur Rebecka och hennes oroliga och engagerade anhöriga bemöts, eller rättare sagt inte alls bemöts. Situationer som jag tror många känner igen sig i, oavsett om man har haft missbruk på nära håll eller inte.

Varulvsvalsen är lättläst och tydlig. Jag tror att alla som har varit där lätt känner igen sig i de flesta situationerna och för dem som inte har varit där rekommenderar jag definitivt att läsa boken.

Ansvarig för denna sida:
Monica Petersson


Sidan blev redigerad
2009-02-28

 

Synpunkter? Skicka e-post till:
monica@livetsunder.se