Startsida

Mitt förlag

Ronny Mikael

Bokomslag

Dikter ur boken

Mer om mig

RK/HV

Nära Till Hands

Massagemetoder

Kuriosa

Lästips

Goda råd

Nyttiga länkar

 

Alla har vi en livsfilosofi, tro eller övertygelse som vi lever efter. Vissa tror på något eller har en tro, andra är övertygade om att det inte finns något att tro på. Frånvaro av livsfilosofi, tro eller övertygelse är minst lika betydelsefullt och meningsgivande i våra liv som närvaro av desamma.

Min egen andlighet är mycket viktig för mig. När jag var ung sökte jag mycket men kom ganska snart underfund med att alla svar finns inom mig själv. Sedan dess har jag inte sökt utan förlitat mig på att svaren på de eventuella frågor man har, alltid kommer till en när man är redo.

Jag jämför sökandet med att gå ut i skogen och plocka svamp. Oftast har man en eller ett par sorter som man "kan" och det är dem man alltid letar efter. Man vet också ungefär var någonstans man kan hitta sin favoritsvamp och dit går man, med siktet inställt på den svamp man helst vill hitta. Har man tur hittar man svamp där man trodde att det skulle finnas. Har man otur fortsätter man att leta eftersom man inte har uppnått det förväntade resultatet. På precis samma sätt är det när man söker svar på "meningen med livet" eller andra existentiella frågor. Tyvärr missar man kanske den sällsynta växten i skogen, eller förmånen att skåda ett vackert djur, om man redan har en föreställning om det man tror att man ska hitta. Förmodligen känner man heller inte hur många olika dofter skogen består av eller hur det låter när vinden tar tag i olika trädkronor. När man söker hittar man det som man är förinställd på, och inget annat. För att utvecklas är det nödvändigt att ha öppna sinnen, att våga lyssna inåt och att våga tro på de svar man får. Först då upptäcker man de sällsamheter man bär inom sig. 

Meningen med livet är inte alldeles lätt. För de flesta är det något som verkar finnas utanför dem själva; något som finns där oavsett om man vet om det eller inte. Andra kanske har en föreställning om att den finns inom oss, väntande på att "bli upptäckt" då man har kommit tillräckligt långt i sin utveckling. Jag har en annan föreställning. Jag är övertygad om att meningen med livet är att göra livet meningsfullt. Om jag kommer hem tomhänt efter min tur i skogen så kan jag välja om jag ska vara bitter för att jag slösat bort en hel eftermiddag på ingenting eller om jag ska reflektera över vilka upplevelser jag kan ta med mig in i framtiden. Det är val som vi alla gör och det är mitt ansvar att se till att valen blir meningsfulla för mig själv och mitt liv.

Den fysiska utvecklingen är minst lika viktig. En mycket stor och betydelsefull del i mitt liv har varit aikidon, vilket jag har tränat sedan 1990. Jag har haft förmånen att träna hos en av världens bästa, Tomita Sensei. Jag har också varit lyckligt lottad att ha fått träna i Norrköping under några år, i en klubb som snabbt har vuxit sedan den startade. Tidigare tränade jag i Aikido Dojo Liljeholmen, en klubb med många år på nacken. Nu tränar jag åter igen i Norrköping. Läs gärna mer om aikido på nedanstående sidor. Aikido Dojo Stockholm är Tomita Senseis egen dojo. De andra två är knutna till Tomita Academy. Alla håller mycket hög kvalitet på träningen.

Aikido Dojo Stockholm

Aikido Dojo Liljeholmen

Aikido Academy Norrköping

Ansvarig för denna sida:
Monica Petersson


Sidan blev redigerad
2009-02-28

 

Synpunkter? Skicka e-post till:
monica@livetsunder.se