Startsida

Mitt förlag

Ronny Mikael

Bokomslag

Dikter ur boken

Mer om mig

Livsfilosofi

Nära Till Hands

Massagemetoder

Kuriosa

Lästips

Goda råd

Nyttiga länkar

 

En stor del av min fritid har gått till Röda Korset och hemvärnet, där jag har varit hemvärnssjukvårdare sedan 1994. I Västervik har jag varit sjukvårdsbefäl med uppgift att bygga upp en fungerande sjukvård i bataljonen. Det är verkligen kul och lärorikt! Många tror att hemvärnet består av en "prostatagerilla" (= ett gäng gamla gubbs som tror att de är Rambo) men det är en missuppfattning. Det finns inte flera "Rambos" där än vad det finns representerat i "verkliga livet". Hemvärnsmannen idag är i allmänhet ganska ung och väldigt kompetent i många bemärkelser, liksom vi hemvärnssjukvårdare. Såväl Röda Korset som Totalförsvaret har genomgått stora förändringar de senaste åren. Man kan antingen se det som krångligt och jobbigt eller som en möjlighet att vara med och utveckla verksamheten och själv utvecklas med den. Jag har valt det senare perspektivet.

Många tror att man är krigisk eller nationalistisk bara för att man frivilligt ingår i Sveriges totalförsvar. Jag är varken det ena eller det andra. Det är alltid den enskilda människan som drabbas när våld och makt utövas i någon form. Jag gick med därför att jag avskyr krig och våld i alla former. Det är väldigt lätt att tycka och tänka och jag ville av den anledningen ta ett aktivt ansvar för mina åsikter. Efter flera års intensivt engagemang har jag, till min stora sorg, varit tvungen att avsluta mitt engagemang inom Röda Korset och Försvaret, men jag rekommenderar starkt att gå med i hemvärnet, antingen som hemvärnsman eller som sjukvårdare. Det ger hemskt mycket och det behövs alltid fler!

  Rolf och jag år 2001

Här står jag med Rolf, en kollega till mig, på den tiden det begav sig. 

Jag är nog en typisk projektmänniska. Jag tycker om att bygga upp och att utveckla. I Stockholm var jag även gruppledare i Röda Korset, dels för Första Hjälpen Skolan för barn och dels för Skademarkörgruppen. Båda verksamheterna byggde jag upp från ett slumrande tillstånd. Under min tid som ledare hade jag förmånen att se verksamheterna expandera och bli både uppskattade och välrenommerade. Jag hann också med att vara verksam i styrelsen för den nystartade Beredskapskretsen. Det var en fantastisk erfarenhet att få vara med och bygga upp en fungerande krets inom Röda Korset. Läs gärna mer om Beredskapskretsen här!

Som skademarkör agerar man olika skador och tillstånd. Det är inte så lätt som det låter, men himla kul! Det är viktigt att man vet hur man ska agera så att det blir meningsfullt för den som ska öva. Därför författade jag en skademarkörhandbok. Där står det precis hur man ska agera beroende på det omhändertagande man får. Där finns också anvisningar om hur man ger bra feedback och mycket annat. Markörhandboken skrevs 1999-2000 så en hel del har förändrats, men mycket i den är fortfarande aktuellt. Du som håller på med sjukvårdsövningar, civila eller militära, kan hämta den på nätet där den finns på Beredskapskretsens hemsida. Gå direkt till Markörhandboken här. Var så god och botanisera bland skadorna! 

Ansvarig för denna sida:
Monica Petersson


Sidan blev redigerad
2008-02-06

 

Synpunkter? Skicka e-post till:
monica@livetsunder.se